Best practice model

Plannen is puzzelen
Heb je er weleens bij stil gestaan dat tijd het een van de weinige dingen is wat je nooit terug kunt krijgen zodra je het eenmaal hebt besteed? Tijd is kostbaarder dan geld, je kunt verloren tijd immers nooit terugverdienen. Hoe verandert dit inzicht jouw leven? Tijd is iets ontastbaars. Het is je vriend en je vijand. Soms vind je het fijn als hij zo snel mogelijk voorbij vliegt, op andere momenten wil je de klok het liefst stil zetten. Feit is dat je met tijd zult moeten leven en dat je er in de tussentijd maar beter het beste van kan maken.
Tijd is echter maar een van de dimensies in planning. Vragen als “Heb ik genoeg capaciteit of wanneer heb ik iemand nodig en waar en met welke kwalificaties?” spelen continue door het hoofd. Van welke vraag moet ik uitgaan of hoeveel medewerkers zal ik aanhouden voor de komende periode en op welke vestiging? Het zijn de vragen waar beoefenaren van het planning domein zich dagelijks bezighouden, zeker in deze crisistijden.

Deze vraagstelling is in principe zo oud als de bekende “weg naar Rome” maar door de tijd heen zijn verschillende belangen belangrijker geworden. Was vroeger capaciteit relatief gemakkelijk vervangbaar, tegenwoordig wordt bepaalde capaciteit schaars en zijn er meer beperkingen gekomen hoe de capaciteit ingezet mag worden. Capaciteit is ook duurder geworden, dus het is voor zorgen dat de capaciteit toevoegde waarde van de capaciteit levert wordt ook steeds belangrijker.

Een chinees gezegde is: “When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people” In die gedachte is deze wiki opgezet.

Kortom het vak van planning (en dat is het) is een domein vol met regels en valkuilen. Om aan dit vak een betere invulling te geven is deze wiki opgezet. Deze planning wiki is van oorsprong opgezet vanuit een uit de hand gelopen interesse van vele jaren. Er was zoveel losse informatie van verschillende bronnen dat er een digitale manier nodig was om het te structureren. De wiki was geboren. Zoals elke kennisbank is het een groeiend en hopelijk bloeiend organisme. Geheel in de tegenwoordige stijl is dit een openbaar domein waar iedereen met kennis van zaken of mensen die zich interesseren in planning welkom is en kan bijdragen. Voor deze wiki is gebruik gemaakt van gratis online software (ook een ontdekkingsreis) waarvan soms de consequentie kan zijn dat er soms reclame kan worden getoond. Negeer deze en focus op de echte inhoud.

Om de wiki overzichtelijk te houden heb ik wel een aantal spelregels opgezet zoals:

  • Het delen van kennis en ervaringen omtrent roosterplanning
  • Het is nooit mogelijk om alle geschreven informatie beschikbaar te stellen. Voornamelijk de kern zal samengevat worden en links naar de bronnen en details zal worden toegevoegd.
  • Het is de ambitie om uit te groeien naar een ingangsportaal met informatie en links naar vele verschillende bronnen.
  • De wiki is onafhankelijk van product en/of kennis leveranciers. Het is niet de bedoeling om allerlei product evaluaties op te zetten. Indien beschikbaar zullen deze wel beschikbaar worden gesteld
  • Er worden geen commerciële uitingen gedaan omtrent offertes De primaire doelgroep voor deze wiki zijn mensen die werkzaam zijn of willen zijn op het gebied van roosterplanning.
    Het is een snel naslag werk om iets op te zoeken
  • Er is een mogelijkheid om over bepaalde aspecten te discussiëren

BronnenDe informatie in deze wiki is afkomstig van vele bronnen, zowel analoog als digitaal en ontstaan uit vele projecten en discussies. Waar informatie uit andere bronnen is gehaald wordt de bron ook zoveel mogelijk vermeld in verband met auteursrechten en “ere wie ere toekomt”. Indien iemand informatie wil gebruiken of herbruiken is vrij om dat te doen. Ik stel het echter wel op prijs om als referentie gebruikt te worden met een link naar deze wiki. Kortom ik wens u veel lees of naslag plezier met de Roosterplanning wiki.

Momenteel is de Roosterplanning wiki nog sterk in opbouw waardoor er nog geen andere auteurs zijn behalve ik. Het is de bedoeling op een later tijdstip de wiki open te zetten zodat ook gasten input kunnen leveren. Indien u toch informatie of input wilt leveren aan deze wiki stuur dan een mail naar capaciteitplanning@gmail.com.

Advertenties